Incepand cu februarie 2014, toretic, angajatorii puteau acorda tichete de masa in format electronic, potrivit legii 291/2013, practic insa nu se putea realiza acest lucru intrucat normele de aplicare nu erau publicate. La aproape un an distanta, in data de 23 ianuarie 2015, au fost publicate in Monitorul Oficial normele de aplicare a Legii 142/1998.
Tichetele de masa electronice, la fel ca si tichetele pe suport de hartie, sunt bonuri de valoare destinate exclusiv alocatiei de hrana a angajatilor si au aceleasi facilitati fiscale.
Tichetele de masa electronice sunt emise sub forma unui card de catre unitatile autorizate de catre Ministerul Finantelor Publice, denumite in continuare unitati emitente, sau de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant ori bufete.
Unitatile emitente de tichete de masa pe suport de hartie si/sau pe suport electronic desfasoara aceasta activitate numai in baza autorizatiei de functionare, acordata de Ministerul Finantelor Publice. Autorizatia de functionare se acorda potrivit criteriilor stabilite de catre Ministerul Finantelor Publice, astfel incat sa se asigure dezvoltarea concurentiala a serviciilor prevazute de prezenta lege.
Pentru a indeplini conditiile de valabilitate, cardul trebuie sa contina urmatoarele informatii:
- numele si prenumele salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
- numele si adresa emitentului;
- date referitoare la perioada de valabilitate;
- interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice.
Suportul electronic pe care sunt stocate tichetele de masa poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominala a tichetelor de masa acordate de catre angajator.
Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic este transferata lunar salariatilor, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul. Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic nu poate fi transferata salariatilor pe suportul electronic daca, la data stabilita pentru transfer, angajatorii nu au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de masa in format electronic achizitionate, inclusiv costurile aferente emiterii tichetelor de masa pe suport electronic achizitionate.
In ceea ce-i priveste pe salariati, acestia trebuie sa respecte urmatoarele reguli referitoare la utilizarea tichetelor de masa electronice:
- Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate;
- Salariatul poate utiliza tichetele de masa numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare;
- Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, valoarea corespunzatoare tichetelor de masa neutilizate;
Tichetele de masa pe suport electronic pot fi utilizate doar in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete, care au incheiat contracte de prestare a serviciilor cu unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic si trebuie sa permita utilizarea, in mod exclusiv, in scopul folosirii alocatiei individuale de hrana.
In cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate de salariat este mai mica decat valoarea nominala a tichetelor de masa pe suport de hartie, utilizarea acestora este considerata integrala. Se interzice acordarea unui rest de bani la tichetul de masa pe suport de hartie.
De ce sa alegem tichetele pe suport electronic?
- Pentru ca permit efectuarea de plati cu valori mai mici decat valoarea nominala a unui tichet, care in prezent este de 9,35 lei/zi lucrata;
- Distribuirea tichetelor catre salariati este simplificata deoarece cardurile sunt incarcate de catre unitatea emitenta, astfel ajung mai rapid la salariati;
- Evitam pierderea sau deterioarea tichetelor de hartie;
Costul emiterii tichetelor de masa pe suport electronic, precum si costul suportului electronic sau al inlocuirii acestuia, se suporta de catre angajator.