Anul 2012 aduce modificari in legislatia muncii
Fereastra Unica continua astazi seria de articole prin care speram sa initiem impreuna cu dumneavoastra un sir de intruniri si discutii pe spete din sfera domeniilor in care activati, ca impreuna sa gasim solutiile cele mai bune pentru optimizarea costurilor si imbunatatirea fluxului de numerar. Astfel, in acest articol, dorim sa prezentam pe scurt si pe intelesul tuturor noutatile din domeniul legislatiei muncii aplicabile de la inceputul acestui an.
O prima modificare majora adusa la cunostinta angajatorilor in special, este noua clasificare a ocupatiilor din România.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) reaminteste ca începând cu 2012 se aplica o noua Clasificare a Ocupatiilor din România. Aceasta a fost aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutului National de Statistica nr. 1.832/856/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 561, din 8 august 2011. Clasificarea ocupatiilor din România se aplica în toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care îsi desfasoara activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupatiei. O alta noutate importanta pentru angajatori se refera la noile sanctiuni contraventionale în cazul nerespectarii legislatiei în vigoare. ANOFM a mentionat într-un comunicat de presa faptul ca, prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii au de îndeplinit anumite obligatii iar nerespectarea acestora se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 3.000 si 10.000. O mare parte dintre angajatori nu respecta aceste obligatii legale de aceea ANOFM urmeaza sa intensifice controalele si, în cazul constatarii unor nereguli, vor lua masurile care se impun. O alta prevedere importanta care vine în sprijinul lucratorilor emigranti români care circula în interiorul Uniunii Europene este aceea ca vor beneficia de protectie sociala corespunzatoare în situatie de somaj, permitând în acest scop, cumularea perioadelor de asigurare sau de munca realizate în mai multe state membre si, atunci când este cazul, transferarea indemnizatiei stabilite într-un stat membru, în alt stat membru, pe o perioada determinata de maximum 3 luni pe durata carora somerul îsi cauta un loc de munca, însa nu orice lucrator emigrant este inclus în acest sistem întrucât sunt prevazute o serie de conditii pe care trebuie sa le îndeplineasca. Cea mai importanta schimbare aprobata de Guvern de la începutul acestui an este cresterea salariului de baza minim brut de la 670 de lei la 700 de lei, astfel aproximativ 800.000 de persoane beneficiaza de cresterea veniturilor începând cu 01 ianuarie 2012. Potrivit Codului Muncii, salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin Hotarâre a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. Tot în Codul Muncii se prevede ca nerespectarea dispozitiilor privind garantarea în plata a salariului minim brut pe tara se pedepseste cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.
Prin toate aceste modificari din domeniul legislatiei muncii putem sa concluzionam ca cei mai avantajati sunt salariatii întrucât masurile care s-au impus vin în sprijinul muncii lor si poate în speranta unui viitor mai prosper, contrar angajatorilor care sunt fortati sa respecte normele si regulamentele legale referitoare la angajarea de personal si desfasurarea activitatii companiilor pe care le administreaza, nerespectarea acestora sanctionându-se cu amenzi foarte mari.
Fereastra Unica va sta la dispozitie cu solutii pentru toate nelamuririle dumneavoastra referitoare la teme financiare si fiscale. In acest sens, va rugam sa ne adresati intrebari sau sa ne propuneti subiecte noi pe adresa de e-mail: office@jbe.ro.