Logo The power of people

Clauza de mobilitate

   Fereastra Unica continua astazi seria de articole prin care speram sa initiem impreuna cu dumneavoastra un sir de intruniri si discutii pe spete din sfera domeniilor in care activati, astfel incat impreuna sa gasim cele mai bune solutii. 
In relatiile de munca, cele mai uzitate sunt clauzele esentiale, dar intre parţi pot fi negociate si cuprinse in contractul individual de munca si clauze specifice. Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa: clauza de neconcurenţa, clauza cu privire la formarea profesionala, clauza de mobilitate, clauza de confidenţialitate. Daca in editia precedenta am prezentat clauza de neconcurenta, in editia de azi vom prezenta cateva aspecte, pe care le consideram de interes, cu privire la  clauza de mobilitate, urmand ca in editiile urmatoare sa continuam cu celelalte clauze specifice.
  „Prin clauza de mobilitate parţile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca.”     Art.25, alin. (1) Codul Muncii
Asadar, in contractul individual de munca se va mentiona la litera D, punctul 2 modalitatea in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul. Mobilitatea implica stabilirea in contractul individual de munca, a mai multor locuri de munca, in care salariatul are obligatia sa isi desfasoare activitatea. A nu se intelege prin mobilitate  faptul ca putem stabili locul muncii la terte persoane fizice sau juridice. Locul muncii trebuie sa fie un loc organizat al angajatorului, in functie de specificul muncii. Dar, clauza de mobilitate poate fi negociata chiar daca angajatorul nu are puncte de lucru in anumite judete ale tarii, asa cum se intampla in cazul salariatilor din domeniul vanzarilor, care raspund de o anumita zona, mentionandu-se judetele din aria in care salariatii isi desfasoara activitatea. Mobilitatea este deseori confundata cu delegarea si detasarea. Un salariat ce desfasoara activitate la sediul companiei si ocazional efectueaza deplasari in afara locului de munca, se afla in situatia delegarii sau a detasarii. Spre deosebire de delegare si detasare, masuri dispuse unilateral de catre angajator, si avand caracter temporar, clauza de mobilitate implica executarea obligatiilor de munca prin deplasari de serviciu fie intermitente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca. In perioada delegarii, salariatul desfasoara lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca, in timp ce mobilitatea implica stabilirea in contractul individual de munca a mai multor locuri de munca in care salariatul are obligatia sa isi desfasoare activitatea. Delegarea poate fi dispusa unilateral de angajator pe o perioada de cel mult 60 de zile in 12 luni, iar clauza de mobilitate se negociaza cu angajatorul si se insereaza in contractual individual de munca. Legea 142/1998 nu interzice acordarea tichetelor de masa salariatilor mobili. Aceasta nu cuprinde printre situatiile in care nu pot fi acordate tichete de masa si situatia in care in contractul individual de munca a fost inserata o clauza de mobilitate.
Fereastra Unica  va poate ajuta sa cuprindeti in Contractul Individual de Munca clauza de mobilitate, astfel incat sa raspunda intereselor angajatorului, dar sa tina cont si de interesele salariatului.
  „Cuantumul prestaţiilor suplimentare in bani sau modalitaţile prestaţiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.”     Art.25, alin. (2) Codul Muncii
Specificarea in contractul individual de munca a cuantumului prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura, in cazul in care partile stabilesc, ca in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca, este obligatia angajatorului. Cuantumul prestaţiilor suplimentare in bani sau modalitaţile prestaţiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca indiferent de procentul din timpul de lucru al salariatului petrecut la diferitele locuri de munca organizate de catre angajator si sunt negociabile. Prestatiile se vor mentiona in contractul individual de munca la litera J, punctul 2, litera b, indice 1, sau indice 2, dupa caz. Cuantumul prestatiilor in bani se stabileste prin negociere intre cele doua parti angajator si salariat. Ca orice clauza contractuala, clauza de mobilitate nu poate avea caracter excesiv si exclude, abuzul de drept savarsit de angajator. Conform prevederilor Articolului 260, aliniatul (1), litera d), stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale, se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.    Asadar, inscrierea clauzei de mobilitate in contractul individual de munca fara respectarea elementelor prevazute de Codul muncii ca esentiale pentru legalitate, poate conduce la sanctionarea contraventionala a angajatorului.
   Fereastra Unica va sta la dispoziþie cu solutii pentru toate nelamuririle dumneavoastra referitoare la administrare personal, salarizare si Resurse Umane in general. In acest sens, va rugam sa ne adresati intrebari sau sa ne propuneti subiecte noi pe adresa redactiei sau pe adresa de email: office@jbe.ro .
 
Articol publicat de catre Ana Gheorghe,
in ziarul Orizont - Asociatia Oamenilor de Afaceri