Logo The power of people

Cum sa cauti si sa obtii un job

Daca ati avut ghinionul sa ramaneti fara loc de munca primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va construiti o strategie de abordare a pietei fortei de munca si sa stiti ce anume cautati.
CV-ul reprezinta un element foarte important pentru ca, de cele mai multe ori, acesta poate sa faca diferenta intre dumneavoastra si concurenta de pe piata fortei de munca. Incercati sa construiti un CV personalizat in care sa nu includeti elemente inutile ci doar pe acelea care va avantajeaza si care va pun in evidenta. Nu uitati ca CV-ul dvs. ofera prima impresie potentialului angajator iar prima impresie conteaza!  CV-ul trebuie sa fie complet, elocvent si profesional.
Pentru ca sansele de angajare sa fie cat mai mari nu uitati de scrisoarea de intentie pentru ca ea este „cartea de vizita”, ce reflecta educatia, experienta acumulata, personalitatea dumneavoastra. Scrisoarea de intentie nu trebuie privita ca o simpla formalitate, deoarece ea reprezinta unul dintre documentele cele mai importante ale candidaturii. Scopul acesteia este de a convinge destinatarul ca a gasit persoana pe care o cauta.
Postati-va CV-ul pe toate site-urile de specialitate si nu aplicati la orice job care va apare in cale ci doar la acelea care vi se potrivesc din toate punctele de vedere.
Ca sa va asigurati ca aplicatia dumneavoastra  ajunge la persoana responsabila si nu se pierde printre sutele de aplicatii pe site-urile de specialitate, puteti sa expediati CV-ul direct pe adresa de e-mail a companiei, poate chiar a persoanei responsabile cu recrutarea.
Nu ezitati sa faceti cunoscut faptul ca sunteti in cautarea unui loc de munca si pe retelele de socializare dar si in cercul vostru de prieteni, astfel puteti afla informatii importante cu privire la angajatorii care au nevoie de personal.
Apelati la serviciile de mediere ale agentiilor de recrutare care sunt la curent cu majoritatea angajatorilor in cautare de forta de munca, astfel sansele dvs. de angajare vor creste, chiar si temporar.  
Obtineti datele de contact ale companiilor din domeniul in care doriti sa va angajati si trimiteti CV-ul prin fax, e-mail sau mergeti chiar personal sa-l depuneti la sediul societatii pentru viitoare posturi vacante.
Participati la diverse evenimente, seminarii unde puteti cunoaste oameni noi, unde puteti socializa si intalni noi oportunitati.
Mergeti la bursele locurilor de munca, acestea sunt in special utile pentru tineri, fiindca iti dau ocazia sa te intalnesti cu manageri de resurse umane si sa stabilesti contacte.
Consultati ziare cu anunturi – cumpara cateva ziare care au o sectiune de oferte de locuri de munca. Puteti lansa chiar un anunt in cautarea unui loc de munca.
Imbogatiti-va aptitudinile, incercati sa fiti cat mai realisti si faceti o lista cu cele mai bune deprinderi si abilitati pe care le stapaniti si totodata zonele pentru care sunteti foarte bine calificati. In acelasi timp ganditi-va care ar putea fi o orientare noua pentru un alt posibil domeniu.
O alta posibilitate de angajare este sa incepeti propria afacere. Nu este o gluma. Veti fi primul angajat din firma. Va trebuie cateva lucruri: personalitate puternica, motivatie, stiinta despre business si experienta profesionala.
 
Iata cateva reguli pe care trebuie sa le respectati pe parcursul cautarii unui job:
Perseverenta - zilnic apar noi oportunitati de aceea trebuie sa fiti in permanenta atenti la tot ceea ce apare;
Constanta in a aplica - chiar daca sunteti chemat la un interviu sau sunteti intr-o etapa finala nu aveti o garantie totala asupra faptului ca veti obtine acel post;
Optimismul - chiar daca aplicati la mai multe oportunitati si constatati ca nu sunteti solicitat pentru un interviu trebuie sa gasiti motivatia de a persevera. Cu siguranta, chiar daca va dura mai mult, veti putea obtine ceea ce va doriti;
Seriozitatea - daca ati aplicat este normal sa onorati invitatiile la interviuri;
Sinceritatea - in momentul in care ati fost acceptat si ati luat o decizie va trebui sa fiti sincer si sa informati asupra acestui lucru companiile care va vor solicita in continuare.