Desfasurarea interviului
Interviul de angajare este perceput, de cele mai multe ori, ca un interogatoriu condus de catre un strain de care depinde obtinerea locului de munca dorit. Daca privim interviul ca pe o oportunitate de cunoastere si informare in care cele doua parti descopera ceea ce au de oferit si ceea ce cauta, discutia devine fireasca si mai ales constructiva.
Iata cateva aspecte de care puteti tine cont in desfasurarea interviului:
Constientizati motivul pentru care sunteti la interviu:
Constientizati faptul ca sunteti acolo pentru a raspunde la un set de intrebari care il vor ajuta pe recruiter sa va cunoasca si sa aprecieze cat de potriviti sunteti profilului postului pentru care ati aplicat, cat de mult va integrati in cultura organizatiei. Interviul este ocazia dumneavoastra sa impresionati in mod placut.
Controlati-va emotiile:
Interviul nu este un interogatoriu, un monolog, o dezbatere, o simpla conversatie, o confesiune. Este o oportunitate si inseamna ca ati trecut cu bine de cea mai grea etapa: aplicatia dumneavoastra a atras atentia si a fost selectata, ceea ce inseamna ca recruiterul a apreciat ca in proportie de 50 % ca sunteti potrivit profilului. Din aceasta etapa dumneavoastra veti adauga caramizi fundatiei construite. Ganditi pozitiv !
Fiti punctual:
V-ati facut temele si implicit stiti unde este sediul angajatorului si cat timp este necesar pentru a ajunge acolo. Este recomandat sa ajungeti cu 10 minute inainte de ora programata pentru interviu. Cele 10 minute va dau ragazul sa va trageti sufletul si sa va obisnuiti cu locul. Incercati sa nu ajungeti la sediul angajatorului cu mai mult de 10 minute in avans, este posibil sa va copleseasca emotiile daca timpul de asteptare este mare dar nici nu va creati stres suplimentar si situatii neplacute sosind in ultimul moment sau intarziind.
Interviul incepe din momentul in care ati ajuns la sediul companiei:
Oricare dintre persoanele din jurul dumneavoastra poate fi intervievatorul, asadar fiti politicos cu toata lumea, afisati un aer controlat relaxat si firesc. Exista recruiteri care pun foarte mare accent pe comportamentul candidatului din momentul in care pune piciorul in companie si observa comportamentul acestuia inainte de a incepe efectiv interviul. Nu va agitati, nu reactionati ca un om dezorientat, inchideti telefonul, nu fumati, nu mestecati guma, nu este momentul sa criticati actualul loc de munca si nici seful, colegii in cazul in care aveti un dialog. De asemenea nu solicitati celor din jurul dumneavoastra sa- si dea cu parerea despre compania respectiva. Nu este momentul potrivit pentru a solicita inside feedback.
Tact si eleganta:
Imaginea dumneavoastra se construieste ca un ansamblu, incepand cu punctualitatea sosirii, comportamentul din anticamera si felul cum va intampinati recruiterul. Eleganta si buna crestere sunt teme de studiu de la modul cum intrati pe usa camerei in care urmeaza sa se desfasoare interviul pana la modul in care ii multumiti recruiterului pentru timpul acordat. Intampinati-va recruiterul cu un zambet atunci cand intrati pe usa. Salutati, prezentati-va si asteptati sa va fie oferit un loc sau cereti permisiunea pentru a va aseza. Nu invadati spatiul recruiterului. Stati drept, priviti atent in ochii interlocutorului si exprimati-va interesul. Nu va foiti, nu faceti gesturi necontrolate cu mainile, nu va jucati cu obiecte la indemana, nu incrucisati bratele. Limbajul gestual este la fel de important ca cel verbal. Mentineti contactul vizual, este o forma de respect si de stapanire de sine.
Adoptati stilul recruiterului in ceea ce priveste ritmul si tonul:
Studiati discret atitudinea intervievatorului si incercati sa fiti pe aceiasi lungime de unda. Daca acesta adopta un stil formal se asteapta sa primeasca acelasi comportament din partea dumneavoastra si cel mai probabil nu va aprecia o abordare foarte prietenoasa. Daca intervievatorul adopta un stil mai putin formal, mai relaxat ii puteti raspunde cu aceeasi atitudine, fiti insa foarte atent la capcana interviului relaxat, informal, prietenos in timpul caruia ajungeti sa spuneti lucruri sau sa va permiteti gesturi care v-ar putea fi in dezavantaj. Oricat de prietenos ar fi recruiterul din fata dumneavoastra nu-i cereti sfaturi privind cariera dumneavoastra sau despre cum ar trebui sa va intocmiti CV-ul, scrisoarea de intentie. Desi este de datoria intervievatorilor sa va ajute sa va relaxati si sa ghideze desfasurarea interviului nu uitati ca aveti de aface cu profesionisti – tratati-i ca atare !
Comunicati eficient si succint:
Fiti pregatiti sa oferiti raspunsuri la obiect, inteligente, inteligibile si succinte. Construiti fiecare raspuns adaptat la cerintele explicite din profilul campaniei de recrutare si pe detaliile pe care le-ati aflat despre organizatie in documentarea despre companie. Adaptati discursul tehnic (daca este cazul), la nivelul de intelegere non-tehnic al intervievatorului. Asigurati-va ca este evident entuziasmul si pasiunea care va anima si caracterizeaza atunci cand munciti. Va puteti sustine discursul cu materiale continute de mapa dumneavoastra de prezentare: proiecte, recomandari, diplome de recunoastere.
Fiti pregatiti sa raspundeti la intrebari dificile:
Nu ne referim aici la pregatirea unor raspunsuri standard, recruterii experimentati vor recunoaste de departe o astfel de atitudine si va vor scoate din zona de confort, ci la faptul ca trebuie sa va asteptati la intrebari menite sa verifice reactia la stres, aici intervin: spontaneitatea si tactul dumneavoastra in a gestiona armonios astfel de situatii.
E timpul sa schimbati rolurile:
Asa cum va spuneam la inceputul acestui articol interviul este un dialog constructiv in care ambele parti afla una despre cealalta ce au de oferit si ce primesc in schimb, gradul de compatibilitate, posibilitatea de a creste si de a se dezvolta impreuna. Este momentul in care va puteti demonstra inca o data, in mod politicos, deschis fara a fi ofensiv si a insista pe aspecte sensibile, interesul de a lucra in organizatia respectiva. Mingia este acum in terenul dumneavoastra. Respectul recruiterului poate fi castigat prin intrebari pertinente. Fiti pregatit sa raspundeti la intrebarea imediata „De ce vreti sa stiti acest lucru?”. Nu irositi ocazia adresand intrebari al caror raspuns l-ati fi putut afla daca v-ati fi documentat in prealabil.
Interesati-va de etapele urmatoare ale procesului de recrutare si selectie.
Multumiti recruiterului pentru timpul acordat.