Sfaturi pentru angajatii care vor sa isi schimbe locul de munca
Salariile atractive din ofertele de angajare i-au făcut pe unii angajaţi să accepte schimbarea de job în speranţa unor câştiguri mai mari, însă deciziile pripite sau formulările ambigue ale angajatorilor i-au făcut pe o parte din aceştia să regrete faptul că au renunţat la fostul loc de muncă. Riscurile la care se expun angajaţii care vor să îşi schimbe locul de muncă pot fi evitate dacă aceştia sunt atenţi la clauzele contractului de angajare, la ce scrie în fişa postului sau la obiectivele profesionale stabilite cu noul angajator.
Avocaţii specializaţi în dreptul muncii îi sfătuiesc pe cei care îşi schimbă jobul să obţină copii ale actelor semnate chiar în ziua încheierii acordului, pentru ca riscul schimbărilor unor clauze şi atribuţii să fie eliminat.
Cele mai importante aspecte pe care angajaţii trebuie să le ia in considerare la noul loc de muncă sunt contractul de muncă şi fişa postului. În primul rând, contractul de muncă trebuie semnat pe fiecare pagină, pentru a elimina riscul schimbării anumitor pagini din cuprinsul acestuia sau de a introduce atribuţii şi clauze noi, mai ales pe prima pagină, unde se specifică salariul şi zilele de concediu.
Angajaţii mai au la dispoziţie şi un alt instrument prin care pot verifica dacă angajatorul a respectat clauzele stabilite în contractul de muncă. Ei pot vedea dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sociale în fiecare lună solicitând departamentului de resurse umane să le pună la dispoziţie informaţiile din Revisal.
Cum dosarul fiecărui angajat nu se trimite şi la angajatorul următor, iar toate datele referitoare la contractul de muncă abia încheiat se înregistrează în Revisal, nu cred că mai pot interveni erori în acest sens. Cu toate acestea, poate că angajatul ar trebui să acceseze registrul electronic pentru a vedea dacă perioada de lucru a fost trecută în mod corect. Oricum, este în interesul fostului angajator să arate că acel contract de muncă a încetat, pentru a nu mai plăti taxele aferente acestuia şi pentru a evita riscul sancţionării erorilor de completare a datelor.
Când ne punem semnătura pe un document, este obligatoriu să ştim şi să înţelegem ceea ce semnăm şi, în cazul în care există neclarităţi, să întrebăm. Contractele de muncă pot conţine clauze speciale, cum ar fi cea a obiectivelor profesionale, care trebuie citite cu atenţie, pentru a vedea dacă ele corespund discuţiilor avute în prealabil cu angajatorul.
Printre cele mai importante elemente la care angajaţii ar trebui să fie atenţi atunci când decid să îşi schimbe locul de muncă se mai numără şi plata contribuţiilor sociale, care reprezintă de altfel o obligaţie a angajatorilor. Cum plata contribuţiilor sociale presupune un drept direct al angajatului la o prestaţie socială (pensie, indemnizaţie de şomaj sau acces la spitalizare), neplata poate atrage imposibilitatea acestuia de a beneficia de toate acestea. Din acest motiv, chiar dacă nu are o obligaţie legală de a verifica plăţile efectuate, angajatul poate fi totuşi interesat să o facă.
În seria documentelor utile pentru un angajat care se află în procesul semnării unui nou contract de muncă se numără nota de lichidare şi adeverinţa de vechime. Cu toate că nota de lichidare nu reprezintă o obligaţie a angajatorilor, aceasta rămâne un act utilizat de aceştia pentru raţiuni practice. De regulă, în nota de lichidare se confirmă faptul că salariatul nu are datorii neachitate către societate sau că a predat toate bunurile pe care le avea în utilizare. Din acest punct de vedere, ea poate fi un document util pentru fostul angajat şi merită solicitată la plecarea din companie. De asemenea, adeverinţa de vechime este unul dintre actele care ar trebui să se afle pe lista priorităţilor unui angajat, având în vedere că ea atestă calitatea de salariat, activitatea desfăşurată de acesta şi durata ei, salariul, precum şi vechimea în muncă, în meserie şi specialitate.
Trebuie menţionat faptul că salariaţii ale căror contracte de muncă încetează, indiferent de motive, au dreptul la compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate. De regulă, această sumă este menţionată în decizia de încetare a contractului de muncă.
Atunci când decideti să va schimbati locul de muncă, este foarte important să fiti atenţi la mediul din companie, la reprezentanţii angajatorului, la modul în care sunt trataţi şi în care sunt abordate subiectele.
Sa parasesti un loc de munca poate fi uneori destul de dificil, indiferent daca ai fost concediat sau pleci de bunavoie. Din cauza emotiilor sau a nelinistii care te invaluie, ai putea ajunge uneori sa uiti sa faci ceea ce trebuie atunci cand iti schimbi jobul si sa lasi in urma ta loc de laude, chiar daca acest lucru se intampla pe ultima suta de metri. In acest context va oferim cateva sfaturi legate de ce nu trebuie sa faceti inainte sa parasiti actualul loc de munca:
-
Nu le spuneti sefilor si colegilor ce credeti despre ei, chiar daca dumneavoastra credeti ca ar merita acest lucru. Cand renuntati la locul de munca sau cand sunteti concediat, emotiile pot fi extrem de mari, mai ales daca o faceti in conditii nu tocmai amiabile. Data fiind situatia, ati putea fi tentat sa le spuneti superiorilor sau colegilor fie ce credeti despre ei si despre munca alaturi de ei, fie despre neajunsurile de care v-ati lovit. Cel mai bine este insa sa nu faci acest lucru, chiar daca esti convins cu adevarat ca ar merita sa stie ce crezi sau simti. Nu se stie niciodata daca drumurile voastre se vor mai intalni, asa ca nu ar fi rau sa pastrezi o buna relatie.
-
Nu produceti daune companiei. Desi poate uneori ati simtit ca ati fost nedreptatit de catre sef si ati fost foarte furios, ar fi bine sa nu incercati sa va razbunati, chiar daca este vorba de ultimele zile de munca. Incercati sa va pastrati o buna reputatie si nu va razbunati nici pe aparatura companiei, nici pe oamenii care lucreaza.
In consecinta trebuie sa dati dovada de profesionalism si sa va ganditi de mai multe ori inainte de a lua decizia schimbarii locului de munca analizand foarte bine oportunitatea viitorului job comparativ cu cel pe care il parasiti astfel incat sa fiti siguri ca ati facut cea mai buna alegere.