Pregatirea interviului
Succesul unui interviu consta nu numai in obtinerea locului de munca vizat ci si in experienta unui dialog profesional, un exercitiu de autocunoastere in creearea unei imagini obiective despre profilul dumneavoastra profesional.
Iata cativa pasi in pregatirea unui interviu:
Pasul 1 Solicitati informatii suplimentare la programarea interviului:
Atunci cand sunteti contactat telefonic pentru programarea interviului solicitati si notati urmatoarele informatii si altele pe care le considerati importante:
-
numele si adresa companiei,
-
numele persoanei de contact si numarul de telefon (puteti avea nevoie de date suplimentare, pot interveni evenimente nedorite care ar conduce la imposibilitatea de a va prezenta la interviu si politicos este sa anuntati in avans),
-
numele persoanei / lor cu care veti sustine interviul si pozitia/functia lor in companie,
-
functia vacanta pentru care sunteti chemat la interviu (compania poate avea mai multe locuri de munca vacante iar aplicatia dumneavoastra poate fi considerata mai potrivita altui profil),
-
in ce limba se va desfasura interviul;
Dincolo de exprimarea indirecta a interesului aratat pentru locul de munca, aceste informatii va vor ajuta sa va faceti o imagine de ansamblu dar si sa va planificati etapele ulterioare de prezentare la interviu.
Programarea interviului trebuie agreata de catre ambele parti implicate candidat si intervievator, asadar daca stiti / considerati ca data sau ora propusa va va pune intr-o situatie greu de gestionat si va va tine centrul de interes departe de dialogul cu recruiterul, explicati acest lucru persoanei care face programarea.
Pasul 2 Informati-va despre potentialul viitor angajator:
Desi clasice, intrebari precum „Ce stiti despre organizatia fata de care va exprimati intereseul de a deveni anagajat? Ce stii despre noi ? Ati vizitat pagina noastra de web?” raman destul de uzitate. Vizitati site-ul companiei angajatoare sau cautati in mass-media informatii. Compania are un istoric si o cultura proprie, este organizata conform unei structurii, are un obiect de activitate si concurenti. O documentare prealabila va va ajuta sa raspundeti la astfel de intrebari in mod satisfacator.
Pasul 3 Analizati-va punctele forte si organizati mapa de prezentare:
Cunoscand specificul organizatiei si profilul prezentat in campania de recrutare, puteti in aceasta etapa, sa va analizati punctele forte in raport cu postul si organizatia pentru care ati fost invitat la interviu, avand in minte intrebarea Cum imi pot folosi cunostintele acumulate, expeienta si aptitudinile pentru a fi un candidat valoros? Analizati CV-ul din perspectiva recruiterului. Veti stii ce anume sa punctati in timpul interviului.
Organizati intr-o mapa toate materialele importante pentru interviu: CV, scrisoare de intentie, referinte, recomandari, portofoliu de proiecte.
Pasul 4 Anticipati posibile situatii si exersati:
Ganditi-va la posibilele intrebari care va pot fi adresate, formulati linii generale de raspuns, fiti empatic si analizati raspunsurile din perspectiva intervievatorului. Daca simititi ca practica va va ajuta sa fiti mai relaxat in timpul interviului puteti organiza un roleplay impreuna cu un prieten.
Pasul 5 Asigurati-va ca stiti adresa la care trebuie sa ajungeti si de cat timp va fi nevoie:
Localizati cu cateva zile in avans fata de data interviului de angajare adresa la care trebuie sa ajungeti si estimati timpul necesar pentru deplasare, eliminand in acest fel sansa de a intarzia la prima intalnire cu angajatorul.
Pasul 6 Prezentarea personala:
Nu va hotarati cu o jumatate de ora inaintea interviului ce veti purta, pregatiti-va vestimentatia cu o seara inainte. La acest capitol parerile sunt impartite. Exista recomandari conform carora
-ar trebui sa solicitam informatii despre acest aspect persoanei de contact si sa abordam un nivel de vestimentatie superior;
-ar trebui sa abordam o tinuta office;
-ar trebui sa nu iesim din tiparul nostru firesc;
Consider ca accentul ar trebui sa se puna pe decenta, respect si igiena. Vestimentatia trebuie sa fie decenta, sa exprime respect, sa fie curata si sa nu ne stanjeneasca.
Pasul 7 : Victoria tine cu cei pregatiti:
Insa nu trebuie sa mergem in latura extrema invatand raspunsuri sau intrebari pe de rost. Un recruiter experimentat va sesiza acest lucru , va va scoate din zona de confort si nu va folosi intrebari standard.
Zambiti si aveti incredere in fortele proprii !
Succes !